Načítavam...
Postavy 2Postavy

RECRUITERI.sk
Slovak portal recruiter

Find your recruiter or headhunter

Add a listing

Enter recruiter

Date

Today is Friday, 29.3.2024

Advertising

prehľad školení OTIDEA


OTIDEA


Inžinier pre R&D centrum


Inžinier pre R&D centrum


Tirn Technology s.r.o.


Práca bazár


3apartmany: GOLEM v Tatranskej Štrbe a PIKK v historickej časti kúpeľov Trenčianske Teplice vedľa hotela Panorama a hotela Kristoff Plaza


Ing. Jozef Majera, headhunter




Facebook

recruiteri.sk

Peter Lazový: Ako si vybrať personálnu agentúru?

 
Súčasné obdobie je náročné na nájdenie špecifických, kľúčových zamestnancov a najmä je časovo náročné. Aj toto je dôvod, prečo sa spoločnosti obracajú s prosbou o pomoc na personálne spoločnosti.
Personálne agentúry by mali byť zostavené zo špecialistov v danom odbore (v ideálnom prípade). 

Agentúry sa prevažne venujú trom typom aktivít:
Recruitment – Vyhľadávanie zamestnancov do kmeňa spoločnosti (prevažne white collar pozície)
Personálny lízing (prevažne blue collar)
Executive search / Headhuntingové spoločnosti
Existujú ešte ďalšie typy služieb , ktoré sú špecifické alebo sú vytvorené kombináciou hlavných služieb.
Pri výbere takého partnera musíme mať najprv jasne zadefinované, čo očakávame. Potrebujeme k sebe získať TOP manažéra, súrne potrebujeme vymeniť hlavnú účtovníčku, alebo hľadáme operátorov do rozšírenej výroby? Aký typ služby potrebujem využiť? Vzhľadom na typ služby si následne môžeme urobiť prieskum trhu a vybrať si ideálneho dodávateľa personálnych služieb.

Ako si vybrať ideálnu personálnu agentúru?
· Referencie ·
Najlepší kontakt je ten odporučený. Každý z nás sa stavia k odporučenému kontaktu inak, ako k tomu, o ktorom nič nevie a nemá s ním žiadnu skúsenosť. Referencie sú stále najlepším zdrojom pre nadväzovanie obchodných vzťahov. Pri tomto fakte si však treba zodpovedať aj iný, veľmi zásadný faktor. Častokrát dostávame referencie na firmy ako také. Biznis sa však robí s človekom. Overte si teda, či dobrá skúsenosť, ktorú má Váš známy je postavená na človeku, alebo na firme. V prípade personálnych služieb si vyžiadajte kontakt nielen na firmu, ale aj na konkrétneho človeka, s ktorým mal Váš známy dobrú skúsenosť. Mohlo by sa Vám totiž stať, že agentúra nedokáže poskytnúť rovnakú skúsenosť, know-how, či vzťah, ak daný konzultant/zamestnanec už vo firme nepracuje.

· Odbornosť ·
Na trhu môžeme nájsť agentúry, ktoré sa venujú len úzkym, špecializovaným odvetviam. Napr. personálne agentúry, fokusované na IT, alebo na financie. Ak máte záujem skôr o dlhodobé vyhľadávanie zamestnancov z rôznych oblastí, využite agentúry, ktoré majú väčší záber a širšie možnosti v rozličných oblastiach. Nakoľko za skvelou prácou stále stoja šikovní ľudia, je prospešné dozvedieť sa viac aj o konzultantoch (recruiteroch), ktorí budú poverení vyhľadávaním kandidátov práve pre Vás.  IT oblasť je špecifická – tu Vám najlepšiu službu môže urobiť agentúra, ktorá sa venuje čisto IT, nakoľko môže mať najširšiu databázu, a šikovní IT konzultanti si okolo seba budujú sieť kontaktov.

· Prístup a komunikácia ·

Pre dlhodobo prosperujúcu spoluprácu je dôležitá aj „chémia“. Pri výbere personálnej spoločnosti odporúčame absolvovať stretnutie s konzultantom/konzultantmi, ktorí Vás budú mať na starosti. Dohodnúť si s nimi stretnutie a navnímať ich správanie. Pochopiť ako rozmýšľajú, a či si budete rozumieť.  Personálna agentúra Vás bude reprezentovať a môže byť kľúčovým partnerom, ktorý Vám pomôže budovať Vašu zamestnávateľskú značku, ale aj naopak. V priebehu spolupráce si u kandidátov overujte ich skúsenosti s vybranou agentúrou. Čas vymeniť agentúru môže nastať aj v prípadoch, ak majú kandidáti opakovane negatívne skúsenosti, majú zmätok v informáciách, agentúra podáva im mylné alebo zavádzajúce informácie, prípadne kandidáti nie sú informovaní, že ich profil bol do spoločnosti zaslaný.

· Pokrytie trhu ·
Ak pre svoju spoločnosť potrebujete získať aj zamestnancov so zahraničia, resp. kandidátov, ktorí ovládajú aj iné, cudzie jazyky, je dôležité preveriť aj možnosti agentúry vyhľadávať zamestnancov v zahraničí. Pýtajte sa na referencie na projekty v zahraničí, ktoré realizovali a ako postupovali.  Čo sa týka pokrytia menšej konkrétnej lokality (napr. výrobná spoločnosť vo Zvolene), pri obsadzovaní manažérskych, obchodných či pozícií špecialistov, to v dnešnej dobe nehrá veľkú rolu. Pokiaľ však hľadáte operátorov do lokálnej výroby, je výhodou ak má agentúra pobočku v blízkosti lokality – kvôli kontaktom, znalosti regiónu, či využitia lokálnych médií.


 Aké kľúčové otázky položiť agentúre v rámci výberu?

V rámci rozhovoru s agentúrou sa zamerajte na dôležité okruhy:  
Aký proces môžeme očakávať? Agentúra Vám môže iba poslať CV, alebo preselektuje kandidátov aj na základe interview. Pýtajte sa na testovanie jazykov, či možnosti psychologického testovania. Oslovuje agentúra aj kandidátov, ktorí nehľadajú prácu, alebo sa zameria na inzerciu a aktívnych kandidátov? Aké používa zdroje? 
Kto bude našou kontaktnou osobou?  Na konzultantovi, ktorého Vám agentúra pridelí stojí a padá úspech Vášho projektu. Bude sa jednať o juniora alebo skúseného konzultanta? Bude sa Vám s ním dobre komunikovať? Bude Vás pravidelne transparentne informovať o statuse?  
Aké sú skúsenosti konzultanta?  Konzultant sa môže venovať špecifickému segmentu alebo byť odborníkom na určité pozície. Alebo mohol v minulosti dokázať flexibilitu pri obsadzovaní rozmanitých pozícií v rôznych segmentoch. Nie je ani tak dôležité ako dlho je na trhu agentúra, ale skôr ako dlho je na trhu „Váš“ konzultant.
Akú cenu nám viete ponúknuť?   Na trhu je najrozšírenejšie poskytovanie služby na báze success fee (platba až pri nástupe kandidáta).  Overte si, či agentúra vyžaduje exkluzivitu, prípadne či je možnosť dohodnutia zníženej ceny pri špecifických projektoch. Dôležitá je tiež otázka garancie, ktorá štandardne býva 3-mesačná.

Autor článku: Peter Lazový  Článok je zverejnený so súhlasom autora, rozsiahlejšia verzia série článkov na https://www.alexpeterson.sk/ako-si-vybrat-spravnu-personalnu-agenturu-cast-1/



Enter discussion


Homepage | Back to News
3 apartmanyFrancuzstina.comHeadhunteri.sk