Načítavam...
PostavyPostavy 2

RECRUITERI.sk
Slovak portal recruiter

Find your recruiter or headhunter

Add a listing

Enter recruiter

Date

Today is Tuesday, 16.4.2024

Advertising

prehľad školení OTIDEA


OTIDEA


Inžinier pre R&D centrum


Inžinier pre R&D centrum


Tirn Technology s.r.o.


Práca bazár


3apartmany: GOLEM v Tatranskej Štrbe a PIKK v historickej časti kúpeľov Trenčianske Teplice vedľa hotela Panorama a hotela Kristoff Plaza


Ing. Jozef Majera, headhunter




Facebook

recruiteri.sk

Ing. Jozef Majera: Slovensko bude na poslednom mieste v oblastí ľudských zdrojov

Slovensko bude na poslednom mieste v oblastí ľudských zdrojov.

Nový index ľudského kapitálu Svetovej banky odmeral v 160 krajinách ich budúci ekonomický rozvoj a potenciálnu produktivitu ich mládeže a vystavil Slovensku posledné niesto v porovnaní s inými krajinami Strednej a Západnej Európy
Svetová banka určila dve kritéria: byť v dobrom zdravotnom stave a získať dobrú úroveň vzdelania
Nový index bol predstavený v októbri 2018 na konferencii v Bali. "Ak nebudú rozvíjať svoj ľudský kapitál, krajiny nemôžu udržať svoj trvalý ekonomický rast, pripraviť svoju pracovnú silu na kvalifikovanejšie budúce zamestnania a čeliť konkurencii vo svetovom hospodárstve" súdi táto svetová inštitúcia.

Tento nový ukazovateľ ohodnocuje ľudský kapitál dieťaťa narodeného v roku 2018, ktoré dosiahne vek 18 rokov berúc do úvahy zdravotnícke služby a vzdelávanie vo svojej krajine.
V každej krajine si výskumníci Svetovej banky položili 3 otázky:

a) dnes narodené dieťa dosiahne vek, aby mohlo ísť do školy? 
b) aká bude doba jeho vzdelávania a aké budú jeho schopnosti?
c) či toto dieťa opustí školský systém v dobrom zdraví, pripravené pokračovať v štúdiách alebo vstupom na pracovný trh v dospelom veku?"
Napríklad skóre 0,70 znamená, že dnes narodené dieťa môže dúfať, keď dosiahne vek 18 rokov, v úroveň príjmov o 30% nižšie, než by mohlo dosiahnuť, keby bolo malo úplné školské vzdelanie a bolo prežilo v plnom zdraví, vysvetľuje Svetová banka.
Slovensku prisúdili nelichotivé skóre 0,69. Všetky okolité krajiny ho majú vyššie. I Chorvátsko a pobaltské krajiny. Dokonca Česká republika ho má vyššie než Francúzsko (0,78 resp. 0,76).
Na 1. mieste sa umiestnil Singapúr (0,88) na druhom mieste Južná Kórea (0,84) a Japonsko (0,84). Na ďalších miestach Hong Kong (0,82) a Fínsko (0,81).
Podľa tohto hodnotenia bude naša mládež o 18 rokov zaostávať za svojimi rovesníkmi zo Strednej a západnej Európy. Bude to kvôli horšej zdravotnej starostlivosti a školskému vzdelávaniu v porovnaní s tu vyššie uvedenými krajinami.

Ak si premietneme súčasný stav nášho zdravotníctva a školstva, nemôžeme namietať, že výskumníci Svetovej banky Slovensko v hodnotení poškodili. Nekvalitné školstvo a zlá zdravotná starostlivosť, poddimenzované príspevky do nich, spojené s veľkou korupciou, nedávajú v tejto chvíli perspektívu, že naše budúce ľudské zdroje budú  na tom lepšie.
(správy z médii len za posledný týždeň: miliónové dotácie na výskum pre firmu bez kancelárie, bez zamestnancov, bez obratu; neurochirurgovia z Bratislavy poslali otvorený list, že nemajú ani jeden funkčný operačný stôl, akademické rady schvaľujú vyhlásenia, že predseda Národnej rady SR je plagiátor; bývalý policajný prezident zaúkoloval NAKA, aby niečo našla na Jána Kuciaka; skorumpovaní politici si zaistia  beztrestnosť ovládnutím Ústavného súdu, atď.).
K uvedenému musíme pridať fakt, že časť našich najlepších odborníkov odchádza zo Slovenska a nespája svoju budúcnosť s materskou krajinou. V súčasnosti pracuje a žije mimo Slovenska 300 000 našich občanov. Uvedený trend sa nezastavuje a to ešte viac zhorší uvedené hodnotenie Svetovej banky, ktorá tento vplyv nezahrnula do celkového výsledku.
Pridelené skóre pre jednotlivé krajiny si môžete pozrieť kliknutím na príslušnú krajinu na mape uvedenej na http://www.banquemondiale.org/fr/publication/human-capital?fbclid=IwAR13Q_2bCO0Yvc5Y8pREavO5rbO8gQRvkOb3vHAelYLkLPWHD3C-kDLwTu0


Enter discussion


Homepage | Back to News
3 apartmanyFrancuzstina.comHeadhunteri.sk